Hvad er det der coaching egentligt? Alle snakker om det, men hvordan virker det?

Coaching – et efterhånden noget udvandet begreb der bruges i flæng; men er i sin “rene form” en veldokumenteret, anerkendt og oftest yderst effektiv metode til personlig- og faglig udvikling.

Coaching hjælper med at afdække- og fjerne hæmmende overbevisninger og til at se nye muligheder, og power og lyst til at yde den fornødne indsats for at nå de nye, attraktive mål!

Essentielt ercoaching en proces mellem en coach og en person eller evt. en gruppe af personer – f.eks. et team, sportshold eller medarbejdergruppe etc. og har til formål at facilitere en forandring, give klarhed og nye perspektiver, flytte mentale grænser, og gøre dig eller teamet i stand til at opnå mål I ikke troede mulige!

Som f.eks. mangeårig medarbejder i samme stilling, vil coaching ofte være et endog meget effektivt redskab til at skabe klarhed og fokus i.f.m. forandringsprocesser, samt give dig modet og motivation til at prøve noget nyt. De fleste mennesker vil gerne lære nyt og udvikle sig – forudsat de føler sig trygge i situationen.

I samarbejde med din coach får du afklaret din sitauation, bearbejdet hæmmende overbevisninger samt sat nogle mål og evt. udarbejdet en handlingsplan som hjælper dig videre.

Coachen hjælper dig til at se mulighederne i din unikke situation samt at holde fokus og handle på det I aftaler, og ideelt set, følger din coach dig så langt i forløbet som der er brug for – men selv en enkelt session eller to, vil ofte give klarhed og motivation til at komme videre.

Coaching er et forandringsværktøj, der kan bruge på alle aspekter af livet – fra valget af farve eller mærke på den nye bil til beslutningen om man skal lade sig skille (eller gifte sig) eller om man skal sige sit gode trygge job op for at starte en skilpaddefarm på Antillerne – kort sagt; Alle områder i livet hvor man er i tvivl eller ønsker en ændring; – dog naturligvis mest effektivt og hensigtsmæssigt når det drejer sig om ting der er essentielle og har reel værdi i en persons liv.

Coaching er et samarbejde mellem dig og din coach, og tager udgangspunkt i en nuværende- eller fremtidig ønskværdig situation.

Coaching tager udgangspunkt i, at du reelt godt selv kender svarene, og derfor blot skal hjælpes til at få vendt aspekterne og få løsningerne frem i lyset.

Coaching handler i bund og grund om at skabe klarhed og motivation, samt afdække værdier, overbevisninger og/eller udfordringer, der kan forstærke eller hindre din vej til målet.

Hvis et menneske ønsker noget høj nok, vil det gøre- og være i stand til næsten hvad som helst for at nå dette mål, og hvis ikke værdien/vigtigheden opleves tilstrækkelig stor, bliver det ofte kun en halv-hjertet indsats – og tilsvarende resultater!

Det er netop her, coaching kan gøre en markant forskel!

Hvorfor bruge tid og energi på noget, der aldrig bliver realiseret og kun giver frustrationer og evt. virker som energisluger??
Brug dog hellere ressourcerne på noget der virkeligt er vigtigt og giver værdi!

Coachen fungerer via specifikke spørgeteknikker som en katalysator for dig der coaches således, at værdien og alle aspekter i en problemstilling eller udfordring belyses, og coaching udfordrer endvidere din måde at tænke på, og ”tvinger” dig til at tænke anderledes – fremadrettet og i muligheder i forhold til problemstillingen.
Du får udfordret evt. vaneprægede tankemønstre og/eller hæmmende overbevisninger, hvilket frigiver energi, og giver dig motivationen til at arbejde målrettet fremad.

Coachen fortæller dig ikke hvad du skal gøre – alle svar kommer fra dig selv!

Coachens opgave er bla. at hjælpe til at få afdækket om værdien bag ønsket eller målet er stærk nok til, at personen eller teamet vil yde det der skal til, for at kunne realisere målet, og hvis ikke; enten hjælpe til at gøre målet endnu mere attraktivt, så det bliver værd at kæmpe for, eller evt. at justere det til noget mere realiserbart, helt droppe det – eller evt. opdele det i mindre delmål, så der løbende opleves en masse små sejre – i stedet for et langt sejt træk.

I et coachingforløb vil du typisk komme til at arbejde med følgende:

Hvad er vigtigt for dig – og hvad ønsker du at opnå?
(Dine personlige værdier og mål)

Hvad har til nu afholdt dig fra at gøre det?
(Din adfærd og dine mentale overbevisninger)

Hvilke ressourcer har du at række på?
(Din egen formåen, netværk, familie etc.)

Hvad du ellers skal være opmærksom på for at realisere dit mål?
(Mulige faldgrupper eller begrænsninger i dine omgivelser, dine personlige omkostninger)

Hvordan du kommer videre.
(Din personlige handlingsplan)